In dit artikel

Andere artikelen in deze categorie

Authenticatie

Authenticatie

Er zijn vele manieren om een gebruiker te authentiseren. Het bekendste voorbeeld van authenticatie is inloggen met een gebruikersnaam en wachtwoord. Hierdoor krijgt de gebruiker toegang tot gegevens en kan hij of zij op het systeem werken.

Daarnaast zijn er ook andere soorten authenticatie die geen wachtwoorden vereisen, bijvoorbeeld biometrie waarbij gebruikers worden geïdentificeerd aan de hand van hun vingerafdrukken of netvliespatronen. In deze blogpost vertellen wij u graag meer over wat authenticatie precies inhoudt en de toepassing ervan!

Er wordt een overleg gehouden over een nieuw in te stellen authenticatie

Wat is authenticatie?

Authenticatie is een term die vaak valt als het gaat over zaken als inloggen op een website of applicatie. Er zijn verschillende soorten authenticatie, maar in alle gevallen betekent het dat je aan een andere partij moet bewijzen wie je bent.

In het geval van webapplicaties en logins op websites gaat het meestal om iets dat je weet (zoals je wachtwoord), iets dat je hebt (zoals je telefoon) of biometrische informatie over jezelf, zoals vingerafdrukken op een smartphone.

Met de snelle vooruitgang van de technologie en de toenemende vraag naar toegang tot externe bronnen en virtuele netwerken, is de behoefte aan controle van identiteiten gegroeid.

Authenticatie is een essentieel onderdeel van het beheer van de toegang tot informatie en middelen.

Het bepaalt wie welke informatie mag gebruiken en hoe ze die mogen gebruiken. Authenticatie is ook een proces waarbij iemands identiteit wordt geverifieerd alvorens toegang te krijgen tot bronnen, wat vooral belangrijk kan zijn voor bepaalde bedrijfsprocessen waarbij beveiliging van cruciaal belang is.

Een goed voorbeeld is ervoor zorgen dat alleen bevoegde werknemers na sluitingstijd fysieke toegang hebben tot gevoelige documenten in een kantoorgebouw door middel van specifieke personeelsbadges met ingebouwde authenticatietechnologie.

Authenticatie wordt uitgevoerd met behulp van smartphone

Hoe wordt authenticatie gebruikt?

Op welke manieren worden vormen van authenticatie gebruikt? Dit kan in veel verschillende vormen worden toegepast, afhankelijk van de manier waarop het wordt geïmplementeerd.

Een traditionele vorm van authenticatie is het verstrekken van een gebruikersnaam en wachtwoordcombinatie waarmee gebruikers toegang krijgen tot online systemen, zoals hun e-mailaccounts of sociale mediasites.

Een ander voorbeeld is het verifiëren van fysieke kenmerken zoals vingerafdrukken of netvliesscans, die idealiter alleen bepaalde deuren voor bepaalde personen openen als zij daarvoor toestemming hebben gekregen van de autoriteiten.

Ten slotte zou een andere manier kunnen zijn via uw smartphone app die gebruik maakt van Bluetooth technologie die is gekoppeld aan het slot op uw kantoordeur. Op die manier ontgrendelt u automatisch de deur wanneer u er dicht genoeg bij in de buurt komt.

Kortom, er zijn allerlei manieren voor het toepassen van authenticatie. Sommige doen dit op een wat traditionelere wijze, waarbij andere het weer toepassen doormiddel van vingerafdrukken of netvliesscans.

Authenticatie biedt binnen elke sector extra veiligheid of inzicht voor de organisatie!

Multifactor authenticatie

Multifactor authenticatie

Multifactor authenticatie(MFA) is wanneer een gebruiker zich met twee of meer stappen moet identificeren.

Het kan gaan om iets wat je weet (zoals een wachtwoord) en iets wat je hebt (zoals je vingerafdruk). Iets wat je bent, zoals je stem of iets wat je doet, zoals je netvliesscan is veel moeilijker na te maken, waardoor het uw accounts veiliger maakt.

Als de gebruiker bijvoorbeeld inlogt op een online account, moet hij naast zijn e-mailadres en wachtwoord ook zichzelf identificeren met bijvoorbeeld een vingerafdruk.

Bent u cyberveilig?

Doe een korte check om te zien waar uw kwetsbaarheden liggen.