In dit artikel

Andere artikelen in deze categorie

Augmented Reality

Augmented reality & virtual reality

Virtual reality en augmented reality, technologieën die steeds vaker worden gebruikt. Wat is het precies? En wat is het verschil? In dit artikel lichten we het aan je toe.

Wat is Augmented Reality (AR)?

AR is een technologie die het mogelijk maakt virtuele objecten in de echte wereld te zien.

Er zijn veel verschillende manieren om dit te doen, maar in principe maakt AR gebruik van een soort invoerapparaat (zoals de camera van je telefoon) om een beeld of video van de omgeving op te nemen en er vervolgens grafische afbeeldingen overheen te leggen, waardoor een verbeterde weergave ontstaat van wat je ziet.

Het is een technologie die wat we zien en horen verbetert door informatie aan onze omgeving toe te voegen. Dat betekent dat we het kunnen gebruiken om inhoud zoals video’s en games te creëren, geografische locaties te verkennen, live te chatten met mensen over de hele wereld, samen te werken aan documenten met anderen op verschillende locaties, of gewoon de wereld te verkennen via je telefoon.

Met behulp van AR chatten met mensen over de hele wereld

AR is een manier om je normale realiteit te verbeteren door er digitale informatie op te projecteren. Dit kan worden gedaan met behulp van iets dat spatial mapping wordt genoemd, dat herkent waar je je in de echte wereld bevindt en zich daaraan aanpast. Het resultaat is dat mensen, wanneer ze door een AR-apparaat kijken, virtuele objecten – zoals virtuele meubels of panda’s op hun vloer – zien interageren met de fysieke omgeving waarin ze leven. Met andere woorden: Je omgeving is vergroot!

Augmented reality versus virtual reality

Nu weet je dus wat augmented reality is. Wat is dan het verschil met virtual reality?Bij augmented reality interageert de virtuele wereld met je echte leven en verrijkt dit verrijkt met nuttige gegevens of entertainment. Om er nog een voorbeeld bij te pakken: de functie van Google Maps, waarmee je door je camera heen kunt kijken naar locaties bij jou in de buurt. Virtual reality daarentegen is een compleet virtuele wereld, wellicht herken je de oculus rift waarbij je in een virtuele achtbaan zit.

Waar wordt Augmented Reality voor gebruikt?

Augmented Reality is een technologie die op een paar verschillende manieren wordt gebruikt. Het kan worden gebruikt om realistische beelden op een oppervlak te creëren, virtuele objecten te laten interageren met objecten in de echte wereld, of schaduwen te creëren vanuit een willekeurige lichtbron.

Augmented reality wordt ook vaak gebruikt om mensen in staat te stellen digitale informatie over hun wereldbeeld heen te leggen. Een project dat gebruik maakt van augmented reality op een zeer unieke en innovatieve manier, maakt gebruik van de technologie om mensen in staat te stellen te zien hoe het is voor een andere persoon.

Onderzoekers van de Universiteit van Barcelona creëerden een applicatie genaamd “See Through Another’s Eyes” waarmee iedereen die deze app heeft gedownload op zijn telefoon of tablet, zicht door de cameralens en geluid uit de microfoon kan geven aan iemand anders met precies die zintuigen uitgeschakeld.

Engineer test Augmented Reality

De gebruiker kan dan zelf bepalen waar hij of zij zich beweegt door zijn of haar toestel te kantelen, en zo een heel nieuw perspectief creëren wanneer hij of zij dat wil. Een voorbeeld: als je wilt dat je geblinddoekte vriend een trap kan aflopen zonder enig gevaar te lopen, open je gewoon deze app en laat je hem die twee zintuigen lenen voor een paar seconden.

Bent u cyberveilig?

Doe een korte check om te zien waar uw kwetsbaarheden liggen.