In dit artikel

Andere artikelen in deze categorie

Malvertising

API

Een API is een manier om toegang te krijgen tot een andere dienst, meestal via het internet. Het staat voor “application programming interface.” Meestal worden ze gebruikt door programmeurs en ontwikkelaars om andere programma’s of websites te laten communiceren met hun dienst.

Bijvoorbeeld, als u wilt dat de gebruikers van uw website nieuwe inhoud op uw site kunnen plaatsen met behulp van de tools voor delen van Facebook, zou u een API gebruiken. zodat wanneer iemand op het Facebook-pictogram op uw website klikt, hij op zijn account kan inloggen en vanaf daar direct iets kan delen.

Wat is een API?

Een application programming interface (API) biedt een reeks instructies voor het bouwen van softwaretoepassingen. API’s verbinden twee verschillende systemen met elkaar zodat ze in realtime gegevens met elkaar kunnen uitwisselen . Een API is een manier om toegang te krijgen tot een andere dienst, meestal over het Internet. Ze worden meestal gebruikt door programmeurs en ontwikkelaars om andere programma’s of websites in staat te stellen met hun dienst te communiceren.

Een API kan vanaf elk apparaat met een internetverbinding gebruikt worden via programma’s als JavaScript, mobiele apps op smartphones en besturingssystemen. Je kunt hiermee het programma vragen stellen over wat je wilt met behulp van natuurlijke taalverwerking (NLP) of tekst commando’s. Het grootste voordeel van een API is dat hij real time gegevens verschaft zonder dat mensen er een omweg voor hoeven te maken.

Engeneer stelt API in

Wat kan je met een API?

Een API kan voor veel verschillende dingen gebruikt worden. In zijn meest basale vorm is het een reeks instructies waarmee twee programma’s met elkaar kunnen communiceren om bepaalde taken of functies uit te voeren ten behoeve van de gebruiker die beide rekeningen bezit. API’s bestaan al sinds de jaren 1960 en ze worden vaak gezien als een “interface” tussen computers, zodat een programma toegang kan krijgen tot gegevens van een ander programma zonder zelf directe kennis te hebben over hoe met die informatie om te gaan.

Door API’s te gebruiken hoeven ontwikkelaars niet alles van een bepaald programma te weten om specifieke delen van de code ervan te kunnen gebruiken; in plaats daarvan interageren ze eenvoudig met wat een application programming interface (API) genoemd wordt. Een goed voorbeeld hier zou Google Maps zijn, dat je toegang geeft tot hun kaarten, satellietbeelden, en andere plaatsgebonden diensten.

API gebruiken in uw bedrijf

Bedrijven kunnen ook API’s gebruiken om hun gegevens of functionaliteit bloot te stellen zodat ontwikkelaars toepassingen kunnen maken die met die van hen interfacen . Dit is een geweldige manier om de ontwikkeling van apps te versnellen die misschien niet mogelijk waren geweest als ze helemaal opnieuw gebouwd hadden moeten worden (zonder een API te gebruiken). Zo staat Facebook al sinds 2007 toe dat ontwikkelaars van derden via een API op zijn sociale netwerk bouwen; vandaag zijn meer dan 40 miljoen toepassingen via dit platform beschikbaar.

In sommige gevallen geven API’s alleen toegang tot bepaalde delen van een dienst. In andere kunnen volledige lees- en schrijfrechten gegeven worden (hoewel deze altijd authenticatie moeten vereisen), afhankelijk van wat de ontwikkelaar nodig heeft om zijn toepassing goed te laten werken.

API’s zijn een geweldige manier om je gegevens of functionaliteit bloot te stellen aan ontwikkelaars, zodat ze apps kunnen maken die met de jouwe interfacen. Dit is vooral handig als je intern niet de middelen hebt om al die toepassingen zelf te bouwen. Er zijn veel voordelen verbonden aan API’s en we hopen dat dit artikel je enig inzicht gegeven heeft, in wat ze voor jezelf of uw bedrijf kunnen betekenen.

Bent u cyberveilig?

Doe een korte check om te zien waar uw kwetsbaarheden liggen.