In dit artikel

Andere artikelen in deze categorie

Spam

Adware

Adware is een soort software die zich op een apparaat installeert om reclame-inhoud te leveren. Het kan op kwaadaardige wijze geïnstalleerd worden, bijvoorbeeld door kwetsbaarheden in het besturingssysteem uit te buiten, of het kan met toestemming van de gebruiker geïnstalleerd worden.

Vaak wordt adware gebundeld met andere softwareproducten die de gebruiker van het internet downloadt.

Wat is adware?

Adware is een soort software die zonder toestemming van de gebruiker op een apparaat geïnstalleerd wordt en advertenties aan de gebruiker serveert. Het kan ook spyware en malware op het toestel installeren.

Engineer checkt de beveiliging tegen adware

Hoe werkt adware?

Adware is een soort malware die op verschillende manieren gedownload en op een toestel geïnstalleerd kan worden. Veel adware firma’s werken samen met wederverkopers die afspreken de software of spyware op gespecificeerde toestellen te installeren nadat het gekocht is, zodat er geen initiële installatie door de gebruiker plaatsvindt.

Deze kwaadaardige software wordt vaak vermomd als behulpzame software en aangeboden op peer-to-peer filesharing netwerken, gratis download sites, e-mails en spamberichten.

Andere soorten adware zijn directer. Een nietsvermoedende gebruiker kan bijvoorbeeld iets downloaden waarvan hij aanneemt dat het onschadelijk is, maar in werkelijkheid spyware of malware op zijn toestel installeert.

Een ander voorbeeld is dat een app ontwikkelaar een spel-app zou maakt, maar bevat tegelijk adware in het spel, zodat als een willekeurige smartphone het installeert, hun gebruikers advertenties voorgeschoteld krijgen.

Manieren om je te beschermen tegen adware

Zorg ervoor dat je het installatieproces van je software nauwkeurig volgt. Zorg dat je precies weet welke downloads op je computer geïnstalleerd worden als je een programma van het web installeert.

Als je iets ziet dat je niet herkent, is de kans groot dat het malware of adware is, die nooit achteloos geïnstalleerd mag worden. Om te voorkomen dat schadelijke software je bestanden en accounts infecteert, zorg ervoor dat je alle downloads scant voor je het installatieproces voltooit.

Malwarebytes is een goede anti-malware app om hiervoor te gebruiken, en andere experts op dit gebied bevelen Malwarebytes ook aan.

Er zijn nog veel meer manieren om je tegen kwaadaardige software te beschermen, dus wees je bij het surfen op het web steeds bewust van wat er gaande is. Het laatste wat je wilt is dat een vervelend virus of een reclamenetwerk de controle over je bestanden en informatie overneemt!

Dubbel check van de beveiliging door engineer

Conclusie

Adware is een soort software die zich op een apparaat installeert om reclame-inhoud te leveren. Het kan op een kwaadaardige manier geïnstalleerd worden, bijvoorbeeld door kwetsbaarheden in het besturingssysteem uit te buiten, of het kan met toestemming van de gebruiker geïnstalleerd worden.

Nadat je bent geïnfecteerd met deze vorm van Malware zal het je veel hinder opleveren. Pas dus op wat je download van het internet.

Bent u cyberveilig?

Doe een korte check om te zien waar uw kwetsbaarheden liggen.