In dit artikel

Andere artikelen in deze categorie

Access point

Access point

Deze blog gaat in op de verschillende soorten access points, hoe ze werken en wat het bereik is.

Wat is een access point?

Een access point is een apparaat waarmee u draadloos verbinding maakt met het wifi-netwerk. Het maakt verbinding met uw bekabelde netwerk en zendt via radiogolven gegevens door een antenne, die door elke voor wifi geschikte computer, laptop, tablet of smartphone kunnen worden ontvangen en als verbinding kunnen worden gebruikt.

Er worden geen IP-adressen gedeeld met andere apparaten die op het netwerk zijn aangesloten.

Engineer plaatst access point

Hoe werkt een access point?

Een access point is een apparaat dat een draadloos lokaal netwerk of WLAN tot stand brengt, meestal in een kantoor of groot gebouw.

Hiermee kunnen apparaten met Wi-Fi verbinding maken door het signaal te ontvangen via een zogenaamde RF antenne die in alle richtingen gericht kan worden.

Een toegangspunt wordt via een Ethernet kabel verbonden met een bedrade router, schakelaar of hub en zendt een Wi-Fi signaal uit naar een bepaald gebied.

Het toegangspunt wijst automatisch een IP adres aan Wi-Fi apparaten toe, zodat ze gebruik kunnen maken van het internet.

Engineer test access point

Wat is het bereik?

Binnenshuis bedraagt het bereik van een wifi access point gemiddeld tot 8 meter. In de buitenlucht reikt het signaal verder. Naarmate de afstand tot de router groter wordt, neemt het wifi-signaal af. Uiteindelijk zal de verbinding verbroken worden.

Het bereik hangt af van verschillende factoren, zoals de grootte en soort antenne, het signaalvermogen (dBm), radiofrequente interferentie (RFI) en meer.

Het is ook mogelijk om meerdere access points te gebruiken en ze via draadloze netwerk met elkaar te verbinden, waardoor je het bereik van het wifi-netwerk nog verder kunt vergroten.

Samenvattend: een access point is een apparaat dat een draadloos lokaal netwerk (WLAN) creƫert en stelt apparaten in staat om zich draadloos met je netwerk te verbinden.

Bent u cyberveilig?

Doe een korte check om te zien waar uw kwetsbaarheden liggen.